Sila login

ID

Kata laluan

Pendaftaran

apokalips

apokalips - Blog

apokalips halaman | Semua blog

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

2012-Jun-09 09:33

banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck.

Updated 19-16-2011 : Untuk panduan kod asas bergambar sila rujuk artikel Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Updated 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah;

Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri.

Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”.

Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords

Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

Power Chords

Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa, cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti.

Okey selamat prektis!

Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G]

Perkongsian blog 892 bacaan | 0 komen

Menjejaki

  • Pijak
  • Avatar anda akan dipaparkan di sini

Komen